Menü Bezárás

Program

A programot folyamatosan bővítjük

9:00 – 10.00

Megnyitó és csapatalakítás

10.00 – 15:00

Csapatmunka

15:00 – 16:00

Az eredmények bemutatása


HOGYAN FOGUNK DOLGOZNI?

Mi fog történni szombaton?

Tenni vágyó emberek különböző háttérrel, tapasztalattal és motivációval találkoznak egy időben, “egy térben”, hogy együtt oldjanak meg valós problémákat, és ezt követően az így születő megoldásokat közkinccsé tegyék. 

Hogyan dolgozunk?

Egy külföldön és idehaza is bevált jó gyakorlatot követünk. A módszer eredetileg az IT (számítógépes) világból ered, és olyan közös, korlátozott idejű munka-maratont jelent, ahol a résztvevők egy közösen eltöltöltött, intenzív munkanap során megoldásokat dolgoznak ki a felmerülő valós problémákra. 

Akkor ez gyakorlatilag ugyanolyan, mint bármilyen közös megbeszélés?

Alapvetően igen. Amiben egy kicsit más, hogy lényeges pontja, hogy olyan emberek is egy csapatban dolgoznak, akik egyébként nem, vagy csak ritkán dolgoznának együtt. 

Egy példa: Ha úgy alakul, hogy egy ilyen napon egy csapatban dolgoznak diákok, (szak)tanárok, iskolai vezetők, szülők, digitális szakemberek, pedagógiai szakemberek, akkor máris sok olyan nézőpont meg tud jelenni, aminek eredményeképp végül valódi problémákra, valódi megoldások születhetnek.

Vagyis itt gyakorlatilag szervezünk egy hagyományos megbeszélést, amelyre összehívjuk azokat, akiket érint a távoktatás kérdése?

Igen, annyi különbséggel, hogy itt véletlenszerű csapatok alakulnak a résztvevőkből, és egy közös időkorlátot szabunk meg: a csapatoknak kifejezetten az a célja, hogy a nap végén prezentáljanak egy konkrét megoldást, konkrét előrelépést. Hogy pontosan milyen problémára milyen megoldást keresünk és találunk, az a résztvevőkön múlik.

Ez nagyon jól hangzik, de a valóságban ezek a megbeszélések sokszor elhúzódnak, és nem jutnak semmire, ha nincs egy vezető, aki kézben tartja, és megmondja, mi legyen.

Ennek a módszernek a lényege, hogy “bízunk a folyamatban”. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de ez egy kipróbált dolog, és működik. Mivel már magát a problémát is a résztvevők definiálják és ők maguk döntik el, hogy a nap végére ebből mekkora falatot akarnak megoldani, a folyamat ilyenkor “magát vezeti.”

Mindemellett fontos elmondani, hogy jelen lesznek olyan tapasztalt “folyamatgazdák”, akik azért felelnek, hogy a közös munka tényleg tartson valami felé és a nap végére tényleg eredmények szülessenek.

Én is csatlakozhatok? Mit kell tennem ahhoz, hogy csatlakozzak?

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A részvétel feltétele mindössze egy rövid regisztráció, és az aktív jelenlét az esemény teljes ideje alatt. A részvétel természetesen teljesen ingyenes, önkéntes alapú. A regisztrációhoz a “jelentkezés” menüpontra kell kattintanod, és válaszolnod az ott található kérdésekre, majd a “jelentkezem” gombra kattintani.